dinsdag, december 11, 2018

Retentie

Na de actieve orthodontische behandeling, waarin de tanden en kiezen naar de gewenste positie zijn bewogen, is het van belang, dat ze ook in die positie blijven gehandhaafd.

Orthodontie op zich (of het feit dat de tanden en kiezen ten op zichte van elkaar in een stabielere positie zijn bewogen), is geen garantie, dat ze ook in die nieuwe positie blijven staan. Het is dan ook van het grootste belang om (voornamelijk) de tanden in die nieuwe situatie vast te houden.

 Daarvoor wordt er over het algemeen achter de voortanden in de boven- en onderkaak (van hoektand tot en met hoektand) een draad geplakt (die aan elke tand vastgezet wordt). Deze draad (spalk) dient zo lang mogelijk, bij voorkeur levenslang, te blijven zitten. De draad kan gewoon worden gepoetst. Flossen (m.b.v. een zogenaamde brugnaald) en tandenstoken is ook mogelijk en belangrijk. Echter, het is raadzaam dit wel voorzichtig te doen, opdat de draad niet wordt losgetrokken. Na het bevestigen van de draad zien wij patienten nog 1 keer terug voor controle na 6 weken. Daarna kunnen de controles en (eventuele) reparaties door de tandarts uitgevoerd worden.


In enkele gevallen is deze spalk niet mogelijk. Dan wordt er een uitneembare beugel gegeven. Het is van het grootste belang, dat deze beugels volgens het hieronder volgend schema worden gedragen:

Eerste 2 maanden: 24 uur per dag,

Rest van het eerste jaar: ‘s avonds en ‘s nachts,

Tweede jaar: alleen ‘s nachts,

Derde jaar: 3 nachten per week,

Vanaf het vierde jaar: 1 nacht per week.
 

Tijdens eten, sporten en andere activiteiten, waarbij kans bestaat op verlies of beschadiging van de beugel, moet deze in het bijgeleverde doosje worden bewaard. De uitneembare beugels kunnen met een tandenborstel worden schoongemaakt.

Indien de spalk kapot gaat of los zit (soms wordt dat bemerkt doordat een tand toch weer naar zijn oude positie terugbeweegt) of indien het uitneembare plaatje kapot is gegaan of niet meer past, gelieve zo snel mogelijk de praktijk te bellen voor een afspraak om één en ander te repareren.

Spoed

image

 

 


harvard

Links

allesoverhetgebit