dinsdag, december 11, 2018

Zwanger en orthodontie

Een gezond gebit voor moeder en kind

Tijdens de zwangerschap loopt u meer kans op het krijgen van gaatjes en tandvleesproblemen. Helemaal wanneer u een (vaste) beugel draagt. Over het algemeen is dat met extra aandacht voor de verzorging van uw gebit te voorkomen.
 

Bakerpraat

Het praatje gaat dat elk kind een tand kost. Dat is niet zo. Wel is het zo dat door de zwangerschap u meer kans heeft op het krijgen van ontstekingen in de mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Als bovendien de gebitsverzorging wat minder is en u door uw zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.


Voorzorgsmaatregelen

Met een goede gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder de zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van uitstekend blijven poetsen- met een vaste beugel minstens viermaal per dag- en de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoonhouden met tandenstokers. De verleiding is misschien groot om het tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. En ook om in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet te poetsen. Houd echter juist deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen. Gebruik niet te vaak zoetigheid en suikerhoudende dranken en bezoek zo nodig een keer extra de tandarts of de mondhygiënist.

Behandelingen

Als u naar de tandarts gaat, vertel dan vooraf aan de controle dat u zwanger bent. De eerste drie maanden is de tandarts c.q. specialist voor de zekerheid terughoudend met het maken van röntgenfoto's. Soms worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling. Maar de meeste tandheelkundige behandelingen kunt u zonder risico tijdens de zwangerschap ondergaan.

Kindergebit

Na de geboorte begint de zorg voor een goede mondgezondheid van uw kind. Tot aan het doorbreken van de eerste tandjes hoeft u niets bijzonders te doen. Na doorbraak van de eerste tandjes maakt u een goede start met de volgende vuistregels:

- stap vroegtijdig over van een zuigfles op een drinkbeker. De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden leren drinken uit een drinkbeker.

- beperk het gebruik van de zuigfles. Vaak kleine beetjes sabbelen uit een zuigfles met sap, als zoethoudertje, kan op ernstige wijze het melkgebit aantasten. Geef geen flesje mee naar bed. Ook niet met melk, want ook daarin zit van nature suiker dat tandbederf kan veroorzaken.

- het is belangrijk fluoride te gebruiken bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Poets met een speciale kindertandenborstel en fluoride-peutertandpasta zodra het eerste tandje is doorgebroken. Poets de tanden van uw kind tot het tweede jaar één keer per dag. En vanaf het tweede jaar tweemaal daags poetsen.

Spoed

image

 

 


harvard

Links

allesoverhetgebit